Duurzaamheid

Onze ambitie

We hebben ambitieuze plannen en daarbij hoort een steeds duurzamer wordende productie. Dit zijn we aan onszelf, de consument en vooral de natuur verplicht. Wij zijn er blij mee dat hiervoor binnen de gehele sector steeds meer aandacht komt. Het telen van gezondere planten door productinnovatie is hierbij het startpunt. Elk jaar proberen wij ons bestrijdingsmiddelen gebruik te verminderen. Wij zijn van mening dat ziekte gevoelige gewassen gewoon niet aan de consument verkocht zouden moeten worden.

Biologisch kweken

Door jarenlang te investeren en experimenten met biostimulanten, testen met biologische vijanden en onderzoek naar teeltstrategieën hebben we als eerste Nederlandse teler de stap kunnen zetten naar 100% biologisch geteelde fruitplanten. Van jonge plant tot eindproduct.

Door het inzetten van biodiversiteitstroken trekken we natuurlijke vijanden aan zoals: lieveheersbeestjes, sluipwespen en galmuggen. Dit helpt ons met de biologische bestrijding van onder andere luis en spintmijten. Door de juiste keuze in plantensoorten en onze planten weerbaar te telen zijn deze minder vatbaar voor ziekte en plagen. Een betere weggroei bij de consument gegarandeerd, deze kan namelijk ook niet spuiten met chemische middelen. Jaarlijks worden miljoenen biologische vijanden uitgezet die voor een natuurlijk evenwicht zorgen bij ons op de kwekerij maar ook bij de consument.

Veenreductie

Een ander voorbeeld van innovatief en duurzaam telen is de veenreductie die in de laatste paar jaar is gerealiseerd. In 2022 hebben we een veenreductie tot 60% kunnen realiseren in de fruitplanten, klimplanten en bamboe-grassen-varens. Hier gebruiken we lokale reststromen als veenvervangers. Voorbeelden hiervan zijn restsnippers uit de houtverwerkingsfabrieken, gedroogde fracties van koeienmest en compost van plaatselijk groenafval.

Afhankelijk van het soort kunnen we op aanvraag al een groot deel van ons assortiment 100% veenvrij telen. Naast veenvrij telen kijken we ook weer verder naar de andere duurzaamheids thema’s. Hierdoor wordt de lat steeds een stukje hoger gelegd. Een voorbeeld van een thema waar nu mee geëxperimenteerd wordt is het telen zonder minerale meststoffen.

De volgende teelten zijn volledig veenvrij:

Grassen

p14 soorten NL-productie staan in veenvrij

p23-p29 100% soorten NL productie staan in veenvrij

Bamboe

Alle p14 is 100% veenvrij

Varens

Alle p14 is 100% veenvrij

Agapanthus

Alles is 100% veenvrij

Helleborus

1,5 miljoen planten veenvrij

Energiebesparing

Wij als kweker telen buiten of in de koude kas, wij hebben per definitie een laag energieverbruik en daar waar we energie nodig hebben doen we dit met de meest duurzame optie voor handen. Zo wekken wij een groot deel van onze stroom zelf op met zonnepanelen. Op de nieuw ontwikkelde locatie Denemarkenlaan 16 hebben we zelfs 1.350 zonnepanelen geïntegreerd in het kasdek van de productieruimtes. De rest van de stroom kopen we duurzaam in bij gespecialiseerde bedrijven. Ook op het gebied van warmte hebben we duurzame oplossingen. Op de locaties waar mogelijk gebruiken we restwarmte van de industrie en op de locaties waar dit niet mogelijk is hebben we warmtepompen geïnstalleerd om de bedrijfsruimtes te verwarmen. Het verwarmen van de kas wordt ook gedaan door middel warmtepompen. Het is een streven van Hoogeveen Plants om in 2030 klimaatneutraal te produceren.

Waterhuishouding

Het regenwater wat valt wordt opgevangen en slaan we op in grote bassins. Dit water kunnen we vervolgens gebruiken om te irrigeren. Op deze manier maken we geen gebruik van oppervlakte of grondwater. Door het gesloten systeem op de kwekerij is er geen waterverspilling en belanden er geen resten van gewasbeschermingsmiddelen of meststoffen in het oppervlakte of grondwater.

 

Plastic Recycling

Hoogeveen Plants levert vanaf 2019 de planten in potten en trays gemaakt van 100% gerecycled plastic. De trays zijn bijvoorbeeld gemaakt van kunststof uit oude koelkasten. De potten zijn gemaakt van ingezameld consumenten afval uit Nederland of Duitsland en de etiketten van reststromen uit de veiling. Hierdoor komen er geen nieuwe plastics in de keten terecht. Ons doel is naast het verminderen van plastic gebruik, plastics uitsluitend van gerecycled materiaal te gebruiken die dan ook weer gerecycled kunnen worden. Hierdoor zijn er minder grondstoffen nodig én belanden de plastics niet in het milieu.

Certificaten

Hoogeveen Plants is in het bezit van de certificaten SKAL, MPS-A+, MPS-GAP, GLOBAL-GAP en MPS SQ. SKAL Biocontrole is de onafhankelijke organisatie voor het toezicht op de hele biologische keten in Nederland. Op al onze producten staat ons MPS nummer, zodat iedereen online onze duurzaamheidsstatus kan volgen.

Follow us on

Instagram

Chat met ons via WhatsAPP